Die helse buikpijnen wil ik liever nooit meer meemaken

Sinds een maand of drie heb ik wat minder last van mijn colitis. Eindelijk. Ik kan weer meer naar school en hoef minder naar het toilet. Bovendien heb ik ontdekt dat ik lactose-intolerant ben. Sinds ik een lactosevrij dieet volg, heb ik minder last van buikpijn. 

Maandelijks op controle

Elke maand ga ik naar de dokter. Hij stelt me dan vragen. Hoe het met me is, welke symptomen ik heb enzovoort. En ik merk wel verbetering. Ik ben nog wel moe, maar minder dan vroeger. Ik moet vaak naar het toilet, maar ook minder dan vroeger. Ik hoef me niet meer zo vaak ziek te melden op school. En als ik dan in de klas zit en ik moet dringend naar het toilet, dan mag ik gewoon snel gaan zonder toestemming te vragen. Dat betekent veel voor mij.

 

Lactosevrij dieet

Onlangs ben ik getest op lactose-intolerantie. Uit die test bleek dat ik inderdaad geen lactose verdraag. Ik let al sinds mijn diagnose op wat ik eet. Broccoli eet ik niet, bijvoorbeeld, en ook boontjes, erwten of frieten verdraag ik niet… Maar melk dronk ik wel dagelijks. Dat is echt wennen. Dat ik mijn dagelijks glaasje melk moet laten staan. Ook heel wat charcuterie en een heleboel koekjes mag ik niet meer eten. Soms vind ik dat wel moeilijk. Als ik mijn zus of mijn mama zo’n koekje zie eten, bijvoorbeeld, en ik daar net vreselijk veel zin in heb. Maar ik heb het er wel voor over. Die helse buikpijnen, die wil ik liever niet meer meemaken.

Deel deze pagina

Emmely over ...


Emmely heeft colitis ulterosa