Eerste patiëntendag in Kortrijk krijgt veel aandacht

aznikolaas_driesluyten6

Op woensdag 25 oktober organiseerde het AZ Groeninge in Kortrijk een infodag voor IBD-patiënten. Het werd een groot succes.

In het AZ Groeninge in Kortrijk zijn er een duizendtal IBD-patiënten in behandeling. De infodag naar aanleiding van de nationale IBD-dag had tot doel hen extra te ondersteunen. Aan de ingang van de dienst gastro-enterologie konden patiënten en bezoekers de 3D-stand bezoeken en een virtuele reis door de darmen maken. Patiëntenvereniging CCV-vzw was ook aanwezig met een infostand. De patiëntenvereniging is sinds kort enorm actief in de regio. “We krijgen veel positieve reacties. Er zitten duidelijk nog heel wat mensen met vragen”, aldus Inge Vandelannoote, IBD-patiënte en vrijwilliger bij CCV-vzw.

Grote impact

Sofie Himpe is de IBD-verpleegkundige van het ziekenhuis. Ze zette mee haar schouders onder dit initiatief. “Het is mijn job om op een laagdrempelige manier de nodige informatie aan de patiënten te geven. Daar is veel nood aan. Veel patiënten durven tegen mij echt eerlijk te zijn over de ziekte. Ze delen vaak aspecten van de ziekte die ze niet altijd durven bespreken met hun arts. Er is nog altijd weinig kennis over IBD, zo’n infodag is van noodzakelijk belang. Veel mensen beseffen niet welke impact de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft op je leven.”

Expertise in huis halen

Samen met Sofie runt gastro-enteroloog dr. Wouter Van Moerkercke (ook consulent in UZ Leuven) de IBD-afdeling van het ziekenhuis. “Sofie is een essentieel lid van het team en mijn rechterhand. We willen onze patiënten helpen met alle mogelijke informatie. Ik zie het als mijn taak om die expertise in huis te hebben.”

Dr. Van Moerkerke laat alle patiënten hetzelfde klinisch pad opstarten. “Na de diagnose maken we een follow-up afspraak zodat de patiënt in tussentijd al zijn vragen kan noteren. Daarna volgt er een afspraak bij de huisarts om de labresultaten te bespreken en om de nodige vaccinaties in orde te brengen alvorens de medicatie op te starten”, legt de arts uit.

“Het is belangrijk dat je de juiste medicatie aan de juiste persoon geeft. Dat proberen we zo snel mogelijk te doen om patiënten opnieuw hun leven te laten oppikken.” Dat beaamt dr. Christophe George, diensthoofd gastro-enterologie. “IBD kent veel gezichten. We moeten patiënten zo goed mogelijk informeren.” Hij geeft afsluitend nog twee tips mee: vermijd online fora en neem je medicatie stipt en zoals voorgeschreven.