Evenementen rond IBD

Onze Takedareporter Muriel vertelt je welke evenementen er dit jaar in de IBD-community nog plaatsvinden.

Welke evenementen worden er rond IBD gehouden?

In mei vindt jaarlijks de World IBD Day plaats met acties van patiëntenorganisaties uit 36 landen. ‘Improving quality of life for people with IBD’ was het thema van de meest recente IBD werelddag op 19 mei 2016 .

Belgische evenementen zijn de jaarlijkse IBD-patiëntendag georganiseerd door de Waalse patiëntenorganisatie. De volgende op 16 oktober in Bergen staat in het teken van de status en vooruitgang van de medicamenteuze behandelingen in IBD. Ook de rol van IBD verpleegkundigen komt aan bod. Het programma is gevuld met patiëntengetuigenissen, medische voordrachten en een rondetafelgesprek.

Op 22 oktober vindt de nationale IBD-dag plaats gevolgd door de Vlaamse IBD-dag op 23 oktober. De jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag, dit jaar in Limburg, kreeg als thema ‘Gezond blijven, een taak van patiënt en arts’. Op het programma staan onder andere lezingen over de risico’s die patiënten kunnen lopen, screening naar darmkanker, huidkankerscreening en het belang van de gynaecoloog. Patiënten komen getuigen, er is een paneldiscussie en er worden tips gegeven om gezond te blijven.

Noteer alvast 20 november in je agenda. Dan vindt Crohn-o-Bike plaats in Wallonië. Dat is een wielerwedstrijd ten voordele van de Waalse patiëntenorganisatie. Patiënten én artsen rijden mee. Het is een originele manier om elkaar weg van het dokterskabinet te leren kennen.

Voor specialisten uit de medische sector vindt in oktober de jaarlijkse UEG week (United European Gastroenterology) plaats. Het is een congres waar nieuwe onderzoeksresultaten worden voorgesteld en nieuwe ideeën worden gelanceerd in verband met gastro-enterologie, met ook een sterke focus op IBD. In februari 2017 komen specialisten samen op het jaarlijkse het ECCO-congres (European Crohn’s and Colitis Organization) in Barcelona waar onder andere de nieuwe richtlijnen rond IBD-behandelingen worden voorgesteld.

 

Deel deze pagina

Muriel over ...


Muriel is onze Takeda reporter