Ik moest zijn stoma leren verzorgen

Jurgen heeft veel geluk gehad. Zijn operatie kon geen dag langer wachten, zijn darm stond op springen . Het ging allemaal razendsnel.

Als dat gebeurd was, zat hij hier niet meer. Ik kreeg plots telefoon van het ziekenhuis dat ze hem gingen opereren en dat er geen tijd was om naar daar te rijden om hem te zien. We mochten wel nog even bellen. Wat zeg je tegen elkaar op zo’n moment? Ik wilde zelfs niet denken aan wat er allemaal mis kon gaan. Er zat niets anders op dan te wachten tot de operatie afgelopen was. Een uur duurde wel een eeuwigheid.

Permanente pouch

Na die spoedoperatie kreeg Jurgen een tijdelijke stoma. Ik moest die ook leren verzorgen, in geval van nood. Toen wist ik echt even niet wat te doen. Ik wilde hem uiteraard wel helpen, maar ik was echt bang iets verkeerd te doen. Gelukkig kon Jurgen zijn stoma zelf goed verzorgen en kwam de thuisverpleging langs.

Een paar maanden later werd hij opnieuw geopereerd, om de permanente pouch aan te brengen. Een andere optie hadden we niet. Dat wisten we op voorhand en dus konden we ons daar beter op voorbereiden. Zowel mentaal als praktisch.

Deel deze pagina

Nancy over ...


Nancy is al 22 jaar getrouwd met Jurgen. Hij kreeg in 2011 colitis ulcerosa en heeft sindsdien een pouch.