Wat is de impact van COVID-19 op mijn ziekte en behandeling?

Nog altijd zitten heel wat mensen met colitis ulcerosa met veel vragen rond Covid-19. Wat met je behandeling, bijvoorbeeld, nu de maatregelen versoepelen? Hoe ga je om met de psychologische druk? En hoe kan je de voorzorgsmaatregelen afbouwen?

We hadden het erover in onze webinar met dokter Stefan Delen, gastro-enteroloog aan het Ziekenhuis Maas en Kempen en dokter Christophe Claessens, gastro-enteroloog aan het AZ Turnhout. Zij beantwoordden al jullie vragen. Herbekijk hier het webinar.

Dr. Delen leidt het webinar kort in met wat geschiedenis van het coronavirus, de belangrijkste symptomen, de klinische evolutie die besmette personen doormaken, de verschillende risicogroepen, hoe een besmetting kan gebeuren en wat we kunnen doen om een tweede golf te helpen voorkomen.

Dr. Claessens stelt IBD-patiënten gerust: “Het is normaal dat je als IBD-patiënt banger bent om het virus op te doen. Ten eerste omdat veel patiënten immuunonderdrukkende medicatie nemen, waardoor je meer kans loopt op infecties. Ten tweede omdat de darmwand beschadigd is. Ook dat houdt een groter risico in.” Maar toch is er helemaal geen reden tot paniek. De online Secure-IBD-database verzamelt heel veel info en data over Covid-19-infecties bij patiënten met Crohn en colitis, en die info is geruststellend. Dr. Claessens: “IBD-patiënten met Covid zouden geen ernstiger ziekteverloop vertonen, ook niet bij bepaalde IBD-behandelingen, behalve bij patiënten die een hoge dosis cortisone innemen. Ook zouden opstoten niet frequenter voorkomen.”

Andere onderliggende aandoeningen zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en longklachten, zijn veel gevaarlijker. Dokter Claessens vertelt wat je kan doen om jezelf en je omgeving te beschermen en geeft praktische tips voor je behandeling. Ook deelt hij concrete do’s en don’ts voor wat je kan doen met jouw ziektebeeld als je met Covid-19 besmet raakt.

Daarna is het tijd voor de vragen van de deelnemers. Of het zin heeft dat je je als IBD-patiënt systematisch laat testen, bijvoorbeeld. Ook kwamen er veel specifieke vragen over de medicatie voor IBD-patiënten, en over het immuunsysteem. Is het zinvol om vitamines te nemen? Kan je je immuunsysteem versterken door je voeding aan te passen? Hoe zorg je voor minder stress, zodat je opstoten kan vermijden? En is het eigenlijk wel oké om een openbare toilet te gebruiken? Tot slot vroegen heel veel deelnemers zich af of ze zich al dan niet zouden laten vaccineren als IBD-patiënt wanneer er effectief een vaccin voorhanden is.

Dit dik uurtje webinar zit boordevol duidelijke, waardevolle en geruststellende informatie over hoe je als IBD-patiënt omgaat met Covid-19. Een absolute tip voor iedereen die te maken heeft met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Bekijk het webinar hier.

Deel deze pagina

Muriel over ...


Muriel is onze Takeda reporter