Operatie

Ook al zijn er verschillende efficiënte geneesmiddelen, soms is een operatie nodig. Een operatie moet de symptomen en het risico op complicaties verminderen.

Waarom opereren?

Soms is een operatie onvermijdelijk. Bijvoorbeeld in volgende gevallen:

  • De medicatie werkt niet voldoende om opstoten te vermijden.
  • Er zijn terugkerende belemmeringen in de darm (bijvoorbeeld vernauwing of afsluiting).
  • De darmen nemen onvoldoende voeding op.
  • Er ontstaan complicaties zoals fistels, darmperforaties of stenose.

Dikke darmoperatie 

Bij een operatie verwijderen de chirurgen het ontstoken deel van de dikke darm. Soms ook het rectum én de gehele dikke darm. In dat laatste geval functioneert een ‘pouch’ als reservoir voor de ontlasting.

Wat is een pouch?

Een pouch vervangt de functie van een endeldarm als de volledige dikke darm wordt verwijderd. De pouch dient als kunstmatig reservoir om de ontlasting op te slaan. Als de pouch vol is, krijgt je lichaam een prikkel om naar het toilet te gaan.

Normaal verandert ontlasting in een vaste substantie in de dikke darm. Maar zonder dikke darm heb je dus een heel dunne ontlasting. Bepaalde medicijnen kunnen dat wel compenseren.

Stoma

In andere gevallen is een (tijdelijke) stoma nodig. Dat is een kunstmatige uitgang van de darm, aangelegd op de buikwand. De ontlasting verlaat daarlangs, in plaats van via de anus, het lichaam. Een stomazakje op de buik, rond de stoma, vangt de ontlasting op.

Bij Crohn staat hier extra info, maar weet niet in hoeverre dat gelijklopend is.