Diagnose

De symptomen bij colitis ulcerosa verschillen per persoon. Soms duurt het een lange tijd voordat dokters de ziekte vaststellen. Vaak hebben mensen dan al lange tijd last en meerdere onderzoeken achter de rug.

De huisarts verwijst je door

Wanneer de huisarts een inflammatoire darmziekte vermoedt, zal hij je doorverwijzen naar een maag-darm specialist of gastro-enteroloog. Na verschillende onderzoeken tracht de specialist de precieze diagnose te stellen.

Vraaggesprek met specialist en lichamelijk onderzoek

Tijdens een eerste consultatie met de specialist zal hij of zij een aantal verkennende vragen stellen. Dat heet een ‘anamnese’. Op die manier brengt de specialist jouw symptomen, klachten en mogelijke oorzaken in kaart.

Lichamelijk onderzoek

Om meer inzicht te krijgen in de symptomen, betast of ‘palpeert’ de arts de buik. Hij gaat op zoek naar plaatsen waar je pijn hebt.

Na het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek bepaalt de arts welke verdere onderzoeken nodig zijn.

Bloed- en stoelgangonderzoek

Meestal laat de specialist een bloedonderzoek uitvoeren. Op die manier kan hij uitsluiten dat er infecties zijn in het lichaam, vitaminetekort of bloedarmoede.

Dikke darmonderzoek

Om de uiteindelijke diagnose te stellen, volgt in veel gevallen een darmonderzoek. Daarvoor moet een arts letterlijk in je darmen kijken. Dat is op verschillende manieren mogelijk:

  • endoscopie
  • echoscopie
  • röntgenonderzoek
  • CT/ MRI-scan
  • camerapil

Endoscopie komt het vaakst voor. De arts bekijkt met een camera, vastgemaakt aan een flexibele slang, de binnenwand van je darmstelsel. Vaak neemt hij tijdens het onderzoek een stukje van de darmwand of ‘biopt’ af. Ook dat wordt onderzocht.

Na de verschillende onderzoeken is de specialist in staat een diagnose te stellen.

Medicatie

Er bestaan verschillende geneesmiddelen die de ziekte kunnen behandelen. Lees hier meer over de meest voorkomende medicijnen.

Ervaringen van andere patiënten

Hoe voelde jij je toen je de diagnose van colitis kreeg? Lees hier de verhalen van andere patiënten.