Ik heb colitis. Mag ik roken en/of alcohol drinken?

Roken zou merkwaardig genoeg beschermen tegen colitis ulcerosa. Toch raden dokters sowieso aan om te stoppen met roken. De risico’s van roken voor de algemene gezondheid wegen niet op tegen de eventuele voordelen van verder roken.

Roken kan ook een specifieke negatieve impact hebben. Een ontsteking van de darm kan leiden tot een verminderde opname van stoffen door de darmwand. Dit houdt een risico op ondervoeding in. Zo komt een tekort aan proteïnen, essentiële vitaminen en mineralen vaak voor bij IBD-patiënten. Die tekorten hebben uiteraard belangrijke gevolgen: gewichtsverlies, een verlies aan spiermassa, een verminderde botdensiteit en osteoporose zijn de meest voorkomende. Roken versterkt deze gevolgen nog eens extra.

Een hoog alcoholgebruik verergert de symptomen van colitis ulcerosa, en vooral deze van diarree. Daarnaast zorgt overmatig alcoholgebruik voor dehydratatie (uitdroging), wat zeker te vermijden is. Tijdens een opstoot is het essentieel om je maaltijden te spreiden en om voldoende vocht binnen te krijgen. Je vermijdt dus best zwaar verteerbare groenten en alcohol.