Oorzaak van colitis ulcerosa

Over de oorzaak van colitis ulcerosa is veel onduidelijkheid. Maar dat deze factoren een rol spelen, staat vast: het immuunsysteem, de omgeving, erfelijkheid en de darmflora.

icoon-darm Het immuunsysteem

Het immuunsysteem beschermt het menselijk lichaam tegen virussen en bacteriën. Bij mensen met colitis ulcerosa reageert het immuunsysteem in de darmen té actief, ook wanneer dat niet nodig is. Daardoor krijgt het darmweefsel geen kans om te herstellen en is er sprake van een chronische ontsteking van de dikke darm.

Ontdek in deze video hoe dat immuunsysteem precies in elkaar zit.

icoon-oog Omgevingsfactoren

Naast het immuunsysteem zijn er ook omgevingsfactoren die het ontstaan van colitis ulcerosa beïnvloeden, zoals:

  • voeding
  • roken
  • stress

Die factoren hebben ook vaak een negatieve invloed op de ziekte, waardoor de symptomen heviger worden. Een gezonde levensstijl is daarom van groot belang.

Opmerkelijk: stoppen met roken kan een opstoot veroorzaken. Maar omdat roken hoe dan ook schadelijk is voor de gezondheid, is het niet aangeraden om terug te beginnen.

Ook stress vermijden en evenwichtig eten, is de boodschap.

icoon-vlam Erfelijkheid

Er is een grotere kans op de darmziekte als die al in de familie aanwezig is. Maar omdat ook andere factoren de ziekte beïnvloeden, is de invloed van erfelijkheid op zich eerder klein.

icoon-complicaties Darmflora

‘Darmflora’ is de verzamelnaam voor alle bacteriën in onze darmen. Daarbij horen zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën in balans. Dat zorgt voor een vlotte spijsvertering en het beschermt je tegen schadelijke invloeden. Mensen met colitis ulcerosa zouden een veranderde darmflora hebben.