Zwangerschap

“IBD-patiënten kunnen perfect zwanger worden en een vlekkeloze zwangerschap doorlopen”, zegt gastro-enteroloog dr. Philippe Potvin van de Sint-Jozefkliniek in Bornem. De kliniek is gespecialiseerd in zwangerschap bij IBD-patiënten.

Voor veel IBD-patiënten gaat een zwangerschap gepaard met een groot vraagteken. Toch is dat meestal niet nodig. “De meeste zwangerschappen van IBD-patiënten verlopen probleemloos”, zegt dr. Potvin. Hij raadt aan om op voorhand je kinderwens te bespreken met je gastro-enteroloog en gynaecoloog. Een vlotte samenwerking tussen beide artsen garandeert een goede start en een vlot verloop van de zwangerschap.

Er zijn slechts een aantal voorwaarden die patiënten in acht moeten nemen. “De twee belangrijkste principes zijn: een zwangerschap mag enkel starten tijdens een periode van remissie en als er zich toch een opstoot voordoet, moet er onmiddellijk behandeld worden.”

Risico’s van een opstoot

Tijdens een opstoot wordt een zwangerschap sterk afgeraden. Met reden. Als de zwangerschap start in een opstoot, is er 75% kans dat je opstoot ofwel niet onder controle te krijgen is of zelfs verergert. Bovendien geldt hier ook: een zieke moeder is niet goed voor de baby.

Bij een opstoot verhoogt ook de kans op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en neonatale intensieve zorgen. Er zijn dus wel degelijk consequenties voor de foetus als er een opstoot is tijdens de zwangerschap.

“Daarom dat een goede start zo belangrijk is. Dat gezegde zijnde, zullen we niet aarzelen om grondig en onmiddellijk te behandelen tijdens een opstoot. De meeste medicatie is namelijk niet schadelijk voor de foetus. Welke medicatie het best zal werken, bespreek je uiteraard met je gastro-enteroloog.”

Bevallen met een stoma?

Ook over bevallen en IBD bestaan er veel misverstanden. Een IBD-patiënt kan vaginaal bevallen. Het is niet zo dat er standaard een keizersnede wordt ingepland, zelfs niet bij stomapatiënten. Als de patiënt echter een actieve ziekte heeft met anale fistels of abcessen, wordt er geopteerd voor een keizersnede. Ook patiënten met een pouch zullen eerder afgeraden worden om natuurlijk te bevallen.

IBD en vruchtbaarheid

“IBD heeft geen enkele impact op de vruchtbaarheid, noch bij mannen als bij vrouwen. Tenzij er belangrijke operaties gebeurd zijn in het kleine bekken. Dan is de patiënt mogelijk minder vruchtbaar door verklevingen. Chirurgen zullen daarom altijd kiezen voor een kijkoperatie om zulke complicaties te vermijden.” Bij sommige medicatie moeten mannen wel opletten, want dat kan een impact hebben op de kwaliteit van het sperma. Niet permanent, dus tijdelijk stoppen met medicatie is zeker een optie, uiteraard in overleg met je gastro-enteroloog.

“Er zijn nu meer studies en meer medicatie waardoor we de ziekte beter kunnen controleren en er dus meer patiënten in remissie zijn. Een zwangerschap is dus een optie voor een IBD-patiënt maar dit moet zeker met de arts besproken worden.”