Diagnose

Herken jij alle darmziekten in de Veurnse escaperoom?

Hoelang had jij al last van je darmen toen jij je diagnose kreeg? En nam je jouw klachten meteen serieus? Want iedereen heeft wel eens last van zijn darmen, toch? Veel mensen weten niet welke klachten bij een darmziekte horen. Goed nieuws: dat kan je nu op een interactieve manier ontdekken in de escaperoom van het Veurnse ziekenhuis AZ West. 

Lees meer

Corona en colitis houden me thuis

Al sinds het begin van de coronacrisis voel ik me geïsoleerd. Tijdens de eerste golf had ik een serieuze opstoot van mijn colitis, die nu nog altijd niet onder controle is. Soms voel ik me slecht. Zeker als ik weer eens een hele dag heb thuis gezeten. Toch probeer ik er het beste van te maken.

Lees meer

Zware opstoot tijdens de coronacrisis

Vijf jaar geleden kreeg ik mijn diagnose van colitis ulcerosa. Sindsdien verliep mijn ziekte met ups en downs: opstoten en remissies volgden elkaar op. Toen de eerste coronagolf ons land overspoelde, kreeg ik een serieuze opstoot. Ik ben nog altijd niet helemaal hersteld.

Lees meer

Een coloscopie is zo persoonlijk

Het begon allemaal vijf jaar geleden. Ik kreeg darmproblemen en was in paniek. Darmkanker, dacht ik. Of goedaardige poliepen, dat kon ook. Dat had mijn mama een tijdje daarvoor gehad. Alleszins: ik wilde me zo snel mogelijk laten onderzoeken, en stapte naar de eerste beste specialist. Een vreselijke ervaring!

Lees meer

Elkaar nemen zoals je bent

Ik dacht dat ik buikgriep had. Ik had enorm veel last van buikkrampen, die nog erger waren dan weeën. Ik kon niet meer lopen van de pijn. Eten lukte ook niet meer. Niets van medicatie tegen krampen hielp. Toen hoorde ik van de dokter dat ik pancolitis had. Mijn gezin heeft probleemloos mijn ziekte aanvaard.

Lees meer

Ik klaag niet graag

Ik vind het moeilijk om lang en uitgebreid over mijn ziekte te praten. Ik klaag niet graag en wil absoluut niet dat mensen me als een zaag zien. Maar daardoor maak ik het mezelf soms moeilijk. Gelukkig kan ik met mijn man wél makkelijk praten. Ik weet niet wat ik zonder hem zou doen.

Lees meer

Ik was jarenlang ziek zonder dat ik het wist

In 2010 kreeg ik enorm veel last van mijn gewrichten: aan mijn heupen, mijn rug en schouders. Ik ben toen naar verschillende dokters geweest, maar zonder resultaat. Ook de kinesist en de rugschool hielpen me niet. Mijn ontstekingen werden alleen maar erger. Ik had veel pijn en kon amper nog iets doen.

Lees meer

De diagnose was een opluchting

Het duurde elf jaar, van mijn 8etot mijn 19e, alvorens ik de juiste diagnose kreeg. In die tussentijd heb ik heel veel onderzoeken ondergaan, maar daar kwam niets uit. Daarom dacht een arts zelfs dat mijn klachten psychosomatisch waren. Als gevolg van stress. Ik was nog een kind.

 

Lees meer

8 jaar en stress

Op mijn negentiende kreeg ik eindelijk de diagnose dat ik colitis ulcerosa heb. Ik zeg eindelijk, omdat er een periode van tien jaar onwetendheid en onzekerheid aan vooraf ging.

Lees meer

Op enkele maanden 20 kg lichter

Ik was 40 jaar toen ik de diagnose kreeg. Ik heb dus een groot deel van mijn leven zonder de ziekte geleefd. Het was begonnen met hevige buikpijn, diarree en krampen. Mijn huisarts schreef me na elk bezoek een pijnstiller voor, pure symptoombestrijding.

Lees meer

Ziek zijn staat niet in onze woordenboek

Ik ben al 17 jaar chronisch ziek, maar ik sta pas sinds kort echt stil bij wat dat inhoudt. De eerste symptomen staken de kop op in het zesde middelbaar. Ik was snel moe en moest heel vaak naar het toilet met diarree. Ik stak het op stress omwille van de overgang naar de hogeschool. De klachten gingen echter niet voorbij en de eerste ‘diagnose’ luidde spastische darm. Daar heb ik medicatie voor gekregen, maar er was niet echt sprake van verbetering.

Lees meer

Wat doet een IBD-verpleegkundige?

Na 10 jaar ervaring als verpleegkundige op de dienst oncologie besloot ik de overstap naar gastro-enterologie te maken. Ik had al ervaring met klinische studies, dat zijn onderzoeksdaden op mensen die nodig zijn om nieuwe technieken en behandelingen te ontwikkelen. Via dergelijke studies kreeg ik voor het eerst te maken met IBD.

Lees meer

Ik heb nooit anders geweten

17 jaar. Zo oud was Andy toen hij te horen kreeg dat hij colitis ulcerosa had. Na zijn diagnose heeft hij meer dan twee maanden in het ziekenhuis gelegen. Ik heb Andy leren kennen toen hij 25 jaar was. Ik hem nooit gekend zonder zijn ziekte. 

Lees meer

Geef mij maar een stoma

Na mijn studies ging ik enthousiast en vol plannen meteen voltijds aan het werk. Toen ik enkele maanden aan het werk was, ben ik voor het eerst erg ziek geworden: diarree, bloedverlies, misselijkheid en enorm hevige buikpijn.

Lees meer

Het kind kreeg een naam

In 1995 werd bij mijn dochter Ann de ziekte van Crohn vastgesteld. Ze werkte toen net drie maanden. Omdat het haar eerste job was, dacht ze in eerste instantie dat haar symptomen met stress te maken hadden. Bij de huisdokter ging het gesprek ook al gauw die richting uit.

Lees meer

7 kg afgevallen

Het is nu net een jaar geleden dat ik de eerste symptomen kreeg: hevige diarree, misselijkheid en een constant gevoel van vermoeidheid. Er werd niet meteen een diagnose vastgesteld, het duurde enkele maanden vooraleer de artsen wisten wat er concreet scheelde. Pas in april 2016 kreeg ik de diagnose van colitis, toen ik als gevolg van een zware opstoot 7 kg vermagerd was. Mijn eerste gedachte was: “Dat verklaart heel wat van uit het verleden”. Ik was op een manier opgelucht dat ik wist wat er scheelde, maar het is natuurlijk allesbehalve leuk om te horen dat je chronisch ziek bent.

Lees meer

Leven met colitis