Reizen & ontspanning

Zoektocht naar medicatie blijft duren

Ik reageer heel heftig en slecht op medicatie. In de afgelopen maanden heb ik van alles geprobeerd, maar niks lijkt voorlopig echt te helpen. Ik sukkel dan ook van de ene opstoot in de andere. Eind vorig jaar werd ik zelfs opnieuw opgenomen in het ziekenhuis omdat het echt niet meer ging. Ze hebben me toen zware medicatie gegeven, met alle bijwerkingen tot gevolg. Gewichtstoename, een opgezwollen gezicht, hypernervositeit, … aangenaam is het niet. Maar ik was wel even van mijn symptomen verlost.

Lees meer

Ik ben geen reiziger

Ik ben geen reiziger, maar dat heeft niets met mijn ziekte te maken. Ik ben gewoon liever thuis, bij mijn partner en mijn dieren. Mijn grootste vrees als ik op reis ga, is voldoende toegang tot propere toiletten. Omdat ik minstens zes keer per dag moet gaan, op een goede dag.

Lees meer

Je past je leven aan

Ik heb mijn leven over de jaren heen aangepast aan de realiteit van mijn ziekte. Constant buikpijn, vermoeidheid, een ongelukje op weg naar de supermarkt, … Ik had het aanvaard. Bij het winkelen droeg ik vroeger een lange trui aan zodat een ongelukje niet zou opvallen. Ik had ook altijd een grote handtas bij met toiletpapier en ondergoed. En in mijn wagen lag altijd een extra outfit.

Lees meer

Bang dat mensen mij lui vinden

Ik doe de administratie en boekhouding voor de zaken van Kristof en van mijn ouders, overgenomen door mijn broer. Zij werken beiden enorm hard. Privé en werk lopen helemaal door elkaar bij mij. Daarom kan ik moeilijk zeggen hoeveel uur ik werk. Als ik alles optel, kom ik waarschijnlijk wel aan een flinke parttime job.

Lees meer

Afspreken onder voorbehoud

Voor mijn ziekte was ik nooit thuis, ik was een echte levensgenieter op alle vlakken. Reizen, zeilen, op restaurant gaan, … Ik vond het allemaal fantastisch. Dat is allemaal veranderd. Ik volg een strikt dieet, waardoor het moeilijk is om op restaurant te gaan. Als ik dan toch op restaurant ga, probeer ik de juiste keuzes te maken. Zo niet, moet ik er de volgende dag voor boeten.

Lees meer

Wennen aan nieuwe medicatie

Ik ben sinds kort overgestapt op nieuwe medicatie. Niet omdat ik het zelf wilde, maar omdat de medicatie die ik nam niet langer voldeed. Het besef dat mijn lichaam zwaardere medicatie nodig heeft, was voor mij een zwaardere klap dan de diagnose zelf. Het was de eerste keer dat ik het echt moeilijk had met mijn ziekte.

Lees meer

Weg en toch westers

Reizen is naast volleybal mijn tweede grote passie. Een passie die ik niet heb willen opgeven. Er zijn uiteraard zaken waar ik rekening mee moet houden bij mijn reizen. Zo kon ik niet reizen naar landen waar levende vaccins voor nodig zijn. Ik mocht die niet toegediend krijgen door de medicatie die ik nam. Azië en Afrika waren dus altijd uitgesloten.

Lees meer

Afscheid van mijn favoriete hobby

Op sportief vlak heb ik een leven vòòr en een leven na mijn ziekte. Vroeger speelde ik twee keer per week volleybal. Daarnaast ging ik ook fitnessen. Dat was allemaal geen probleem. Tot ik ziek werd. Na die eerste opstoot had ik zoveel pijn in mijn gewrichten dat ik moest stoppen met sporten.

Lees meer

Skivakantie zonder te skiën

Ik ga heel graag op reis. Als ik vrijaf neem is het om op reis te gaan. Vakantie staat voor mij gelijk aan reizen. Thuisblijven is geen optie voor mij, daarvoor kriebelt het te hard. Ik doe drie vaste reizen per jaar: een vakantie naar Tenerife waar ik een vriendin bezoek, een verre vliegvakantie en een skireis met een vaste vriendengroep. Daarnaast ga ik ook regelmatig op weekend.

Lees meer

Reizen

Ik ga graag op reis met Pieter en de kinderen. De wereld verkennen en samen genieten, ik vind het geweldig. Jammer genoeg is het er dit jaar niet van gekomen door de verbouwingen aan onze woning. 

Lees meer

Haken als meditatie

Ik ging vroeger vaak zwemmen, dat komt er nu niet altijd meer van. ‘s Avonds ben ik meestal te moe om nog te sporten. Maar ik zou er wel graag opnieuw mee starten. Ook yoga en meditatie zijn niet echt aan mij besteed, maar wat ik wel graag doe is haken. 

Lees meer

Leven met colitis